Actueel

Bevrijdingsdag: een verplichte vrije dag of gewoon werken?

By 29 april 2020mei 13th, 2020No Comments

Volgende week is het Bevrijdingsdag, een dag waarover veel onduidelijkheid heerst als het op werk aankomt. Veel medewerkers doen namelijk de aanname dat zij in een lustrumjaar vrij zijn met Bevrijdingsdag. Dit komt omdat er in veel CAO’s is opgenomen dat werknemers eens in de vijf jaar vrij zijn. Dankzij deze CAO-afspraak hoeven medewerkers in een lustrumjaar, zoals 5 mei 2020, niet te werken. Echter is dit dus afhankelijk van wat er is opgenomen in de CAO of wat hierover is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.

Nationale feestdag

Hoewel Bevrijdingsdag door de Rijksoverheid is aangewezen als nationale feestdag, betekent het niet dat iedereen verplicht vrij is. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een vrije dag. De overheid laat werkgevers zelf beslissen of hun personeel deze dag vrij krijgt, ook bij een lustrumjaar. Het antwoord op de vraag of Bevrijdingsdag een verplichte vrije dag is, is dus nee. Dit is afhankelijk van wat er in de CAO wordt vermeld. Wanneer een organisatie geen CAO volgt, is het afhankelijk van wat er in de arbeidsovereenkomst is afgesproken. In dat geval is 5 mei vaak wel een populaire dag om vrij te vragen, deze gaat dus gewoon van het tegoed van de vrije dagen af.

Een stukje geschiedenis over Bevrijdingsdag

Hoewel de meeste mensen wel weten waarom Bevrijdingsdag gevierd wordt, toch een klein stukje geschiedenis voor diegene die niet meer precies weten hoe het ook alweer zit. In het hele land wordt op 5 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Er wordt gevierd dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Sinds 5 mei 1945 is Nederland vrij van oorlog en onderdrukking. Voor onze vrijheid hebben velen gestreden en hun leven gegeven, waardoor er ook wordt stil gestaan bij de kwetsbaarheid van vrijheid. Tegenwoordig staat Nederland voornamelijk stil bij het belang van vrijheid maar ook bij democratie, mensenrechten en het feit dat deze waarden beschermd moeten worden. Bevrijdingsdag volgt op de dag na de dodenherdenking. Op 4 mei om 20:00 uur neemt iedereen 2 minuten stilte in acht, om de oorlogsslachtoffers te herdenken.

Dag van de Vrijheid vanuit huis

Dit jaar zal Bevrijdingsdag er anders uit dan andere jaren, we vieren Bevrijdingsdag thuis in verband met het corona virus. Er zijn dus geen Bevrijdingsfestivals en het traditionele 5 mei-concert zal ook niet plaatsvinden. In plaats daarvan wordt er voornamelijk online via social media, maar ook via televisie alternatieven geboden worden. Op deze manier wordt de Dag van de Vrijheid tóch vanuit huis gevierd.

Call Now Button