Aankomende week, van 19 tot en met 25 september staat in het teken van werkgeluk. Dit thema krijgt steeds meer aandacht want we spenderen in ons leven veel tijd door op het werk. Toch scoort werkgeluk vergeleken met geluk in de rest van ons leven veel lager. Een gemiste kans; want ons werk is van grote invloed op de rest van ons leven en maakt hier een groot deel van uit. Daarom is deze week in het leven geroepen om het werkgeluk in heel werkend Nederland te vergroten en werkgevers te inspireren ook aan de slag te gaan met dit thema.  

Voor ons is deze week ook een mooi moment om extra stil te staan bij de vraag “hoe kunnen we het werkgeluk van onze medewerkers nog meer stimuleren?”.

Gelukkig werken

Werkgeluk is een breed begrip wat voor iedereen anders geïnterpreteerd kan worden. De betekenis kan worden omschreven met de piramide van werkgeluk. Deze bestaat uit drie onderdelen: plezier, voldoening en zingeving.  

Plezier is een positieve emotie die je in je werk wil hebben, voldoening is het gevoel hebben iets bij te kunnen dragen aan het grotere geheel, betrokkenheid te voelen en daar tevreden mee te zijn. Zingeving is doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Werkgeluk staat ook voor werk waar je enthousiast van wordt en door wordt gemotiveerd en geprikkeld.  

Werkgeluk en motivatie

Medewerkers leggen steeds meer focus op de betekenis van hun werk, de ontwikkeling van hun talenten en nemen meer verantwoordelijkheid voor hun werkgeluk. Als werkgever is het daarom van belang inzichtelijk te maken wat het geluk in werk voor hun medewerkers betekent. Het wordt namelijk een belangrijke uitdaging om het plezier in het werk te behouden, betrokkenheid te stimuleren en werkgeluk centraal te zetten.  

Werkgeluk ligt voor een deel bij de medewerker en wordt ook bepaald door de persoonlijke betekenis die iemand erin legt en de toegevoegde waarde die iemand creëert. De factoren waar de medewerker zelf invloed op heeft om het werkgeluk positief te beïnvloeden zijn plezier, voldoening, competentie en autonomie. Toch ligt het grootste deel van werkgeluk bij de werkgever en het team waarin wordt gewerkt en wordt ook bepaald door de werkomgeving, de juiste aanwezige leiderschap en de sfeer binnen het team. De factoren waar de werkgever invloed op heeft om ervoor te zorgen dat zijn medewerkers werkgeluk ervaren en gemotiveerd blijven zijn vertrouwen, verbinding, zingeving en waardering.  

Investeren

Het brengt voor werkgevers grote voordelen met zich mee door te investeren in het werkgeluk van zijn medewerkers. Werkgevers die sturen op werkgeluk presteren beter en hebben minder verzuim en personeelsverloop in hun organisatie. Daarnaast leidt het ook tot een hogere productiviteit en zorgt het voor een prettige werksfeer. Ook zorgt het ervoor dat medewerkers enthousiast en gemotiveerd raken en meer plezier hebben. Verder zijn gelukkige medewerkers gezonder, flexibeler, meer betrokken en kunnen zij beter samenwerken. 

Willen werkgevers succesvol zijn en flexibel kunnen inspelen op de veranderende markt, dan is het belangrijk om werkgeluk een vaste plek te geven binnen de organisatie. Hierbij is het van belang om tijd en moeite te steken in het gelukkig houden van hun medewerkers. De investering hiervan betaalt zich op meerdere manieren terug want; ‘hoe gelukkiger de medewerkers, hoe gelukkiger de organisatie’.

De collega’s van Buro Payroll verdiepen zich regelmatig in een onderwerp gerelateerd aan hun vakgebied. Dit artikel is geschreven door onze HR-collega Céline van der Meijden. Is er binnen jullie organisatie behoefte aan ondersteuning bij een specifiek HR-thema? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Call Now Button