Actueel

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

By 15 april 2020mei 13th, 2020No Comments

Waar werkgevers ondersteunt worden door de overheid dankzij de NOW-regeling, is er ook een speciale regeling opgezet voor ZZP’ers. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een speciale uitkering voor zelfstandigen waarmee het inkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum. Deze uitkering vult het inkomen aan voor maximaal drie maanden. Om in aanmerking te komen voor de tijdelijke overbruggingsregeling dient het totale inkomen onder het bijstandsniveau te komen. Voornamelijk als gevolg van het corona virus.

Financiële ondersteuning

De Tozo is gebaseerd op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Het voordeel van deze financiële ondersteuningsregeling is dat deze sneller in behandeling wordt genomen en ook eerder wordt verstrekt. Aangezien het corona virus zo’n grote impact heeft op het bedrijfsleven en dus ook op zelfstandigen, is er besloten dat de Tozo niet hoeft worden terugbetaald. Het kabinet roept ondernemers op om alleen gebruik te maken van de regeling als dat echt nodig is. Op deze manier hopen zij te voorkomen dat de gemeentes overspoeld worden met aanvragen en kunnen zij de zelfstandigen die de regeling het hardst nodig hebben, het snelst en eerst kunnen ondersteunen. Om misbruik van de Tozo regeling te voorkomen, controleren de gemeentes uiteraard op fraude.

Doe de ‘Tozo check’

Heeft u behoefte aan ondersteuning in de vorm van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers? Dan kunt u een zogeheten ‘Tozo check’ doen via de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wanneer blijkt dat u recht heeft op de regeling, dan wordt u doorverwezen naar de website van de gemeente waarin u woont. De Tozo dient namelijk aangevraagd te worden bij de gemeente waar u woonachtig bent. Voor meer informatie over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers kunt u terecht op de speciale informatiepagina van de Rijksoverheid. Heeft u toch nog vragen? Neem dan contact op met uw gemeente voor meer informatie.

Call Now Button