De afgelopen dagen zijn de temperaturen flink gestegen en ook de komende dagen blijft de hitte nog aanhouden. Waar veel medewerkers vorig jaar in een aangenaam en koel kantoor aan het werk waren, werken zij in verband met het corona virus nu veelal thuis. En dat is even wennen! Over het algemeen is de werkgever verantwoordelijk voor veilige en prettige arbeidsomstandigheden. Echter is het voor de werkgever geen verplichting om de medewerkers thuis te voorzien van een koele werkplek. Maar hoe zorg je ervoor dat je het hoofd koel houdt bij het thuiswerken in de hitte? Wij geven hieronder een aantal tips:

Tropenrooster

Op scholen is het een populaire maatregel; het tropenrooster. Bij extreem warm weer worden de lessen ingekort, zodat een schooldag minder lang duurt en leerlingen (én leraren) niet op het heetst van de dag in een lokaal hoeven te zitten. De hitte zorgt ervoor dat concentreren lastiger is en je sneller moe bent. Bij weinig andere organisaties dan scholen is het tropenrooster gebruikelijk. Er zijn in de Arbowet namelijk geen maximumtemperaturen vastgelegd, er is alleen bepaald dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer.

Wordt er geen gebruik gemaakt van een tropenrooster op het werk? Bespreek dan de mogelijkheden om de werktijden aan te passen, mits dit mogelijk is in de functie. Sta bijvoorbeeld wat vroeger op dan gewoonlijk, zodat het nog wat koeler is in huis en je niet hoeft te werken op het warmst van de dag.

Een koele werkplek

De meeste thuiswerkers hebben geen aparte werkkamer tot hun beschikking en nemen dus gewoon plaats aan de eettafel of bijvoorbeeld op zolder. Bij deze hoge temperaturen is het verstandig om de koelste plek in huis op te zoeken en deze ruimte zo koel mogelijk te houden. Zorg voor goede zonwering en voldoende ventilatie. Een ventilator komt niet alleen van pas tijdens het werken, maar is voor het slapengaan ook een fijne uitkomst. Loopt de temperatuur binnen net zo hoog op als de buitentemperatuur? Creëer dan een werkplekje buiten in de schaduw zodat de wind voor de nodige verkoeling zorgt!

Strak in (bad)pak

Het voordeel van thuiswerken, is dat je de kledingvoorschriften niet zo nauw hoeft te nemen. Dichte schoenen, bedrijfskleding of bijvoorbeeld een net colbertje is thuis echt niet nodig! En hoewel de meeste het inmiddels wel gewend zijn; vergeet niet eerst even in de spiegel te kijken voordat er een videogesprek begint! In dat geval is het misschien handig om toch even de zwembroek/bikini om te wisselen voor iets meer gepaste kleding.

Hydrateren tijdens hitte

Voldoende drinken is extra belangrijk met dit warme weer. Drink minimaal 2 liter water en eet voeding met een hoog vochtgehalte zoals komkommer, fruit en waterijsjes. Wordt het echt even te warm? Zorg dan voor verkoeling in de nek, het hoofd, handen en voeten. Vul bijvoorbeeld een teiltje of emmer met koud water en zet deze onder het bureau!

Ontspan!

Je heel druk maken over de warmte, het werk en de werkplek die op dit moment niet ideaal is, heeft weinig zin! Probeer te relativeren en houd je rustig. Lukt het echt niet om thuis te werken? Overleg de mogelijkheden om deels vanuit kantoor te werken.

Call Now Button