Sinds een aantal weken is de nieuwste zoekmachine voor vacatures van Google ook in Nederland te gebruiken: Google for Jobs. Het zoekplatform heeft als doel om werkgevers en werkzoekenden zo goed mogelijk te verbinden. Deze tool werkt op dezelfde manier als Google shopping en verschijnt als duidelijk overzicht in de zoekresultaten. Hierdoor worden verschillende vacatures gebundeld en direct vanuit Google zichtbaar voor werkzoekenden.

Wanneer een organisatie op zoek is naar nieuwe medewerkers, is het dus van belang dat de vacature door Google herkend wordt als ‘relevant’. Hoe bedrijven hierop kunnen inspelen? Dat leggen we in dit artikel uit!

De gevolgen voor de vacaturepagina

De nieuwe manier van vacatures zoeken via Google heeft een aantal gevolgen voor organisaties. De vacatures worden in een overzicht getoond en zijn direct vanuit de zoekpagina van Google te lezen. Dit betekent dat potentiële sollicitanten in eerste instantie niet direct op de website van de betreffende organisatie terecht komen. Zodra een sollicitant interesse heeft in de vacature, komen zij door hierop te klikken pas terecht op de vacaturepagina van de organisatie. Dit houdt in dat er minder bezoekers terecht zullen komen op de vacaturepagina, maar de kans is groot dat de bezoekers die hier wel terecht komen ook daadwerkelijk interesse hebben in een functie.

Goed scoren bij Google for Jobs

Het aantrekken en selecteren van nieuwe collega’s wordt vaak gedaan door de HR-afdeling. Wanneer de organisatie gebruik wil maken van Google for Jobs, dan is het verstandig dat HR de huidige én nieuwe vacatures kritisch onder de loep neemt. Hoe relevanter de vacature gezien wordt door Google, des te hoger deze verschijnt in het overzicht. Onderstaande punten zijn handige handvaten voor een ‘goede’ vacature voor de zoekmachine:

  • Kies voor een passende functietitel – Steeds vaker bestaan er ludieke en originele functietitels voor een functie. Natuurlijk valt een originele functietitel op en kan dit iets over de organisatie zeggen. Echter is de kans groot dat een salarisadministrateur eerder zoekt op termen als salarisadministratie dan op een originele titel zoals bijvoorbeeld ‘verloningskoning’.
  • Schrijf een aantrekkelijke vacaturetekst – Naast de functietitel is de inhoud van een vacature uiteraard erg belangrijk. Denk aan een introductie die opvalt zodat een potentiële nieuwe medewerker getriggerd wordt om verder te lezen. Houd hierbij in gedachte dat de eerste 5 tot 25 regels getoond worden aan de kandidaat. Wanneer de intro interessant genoeg is, dan zal de werkzoekenden eerder besluiten om door te klikken. Verder is het verstandig om verschillende synoniemen te gebruiken voor de functietitel, zodat de tekst op meerdere zoekwoorden zal scoren.
  • Zorg voor filtermogelijkheden – Via Google for Jobs is het mogelijk om vacatures te zoeken en gebruik te maken van filters. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk informatie te vermelden in de tekst waar de werkzoekenden op kunnen filteren. Google heeft al aangegeven welke richtlijnen van groot belang zijn om te vermelden, namelijk: de functietitel, de bedrijfsnaam, de locatie, het adres en de datum waarop de vacature is verschenen. Zorg ervoor dat deze kenmerken in ieder geval duidelijk naar voren komen. Ook het salaris is een mogelijkheid om op te filteren. Wordt er geen salaris genoemd in de vacature? Dan zal Google een inschatting tonen a.d.h.v. vergelijkbare vacatures.
  • Maak gebruik van afbeeldingen en video’s – Pagina’s die beeld bevatten, worden gemiddeld 2,5 keer langer bekeken. Wanneer een pagina langer bekeken wordt, dan ziet Google dit als een relevant zoekresultaat. Voeg daarom bijvoorbeeld een bedrijfsvideo toe of laat medewerkers een kijkje in de keuken geven zodat werkzoekenden direct een gevoel krijgen bij de organisatie.

Google for Jobs activeren via AFAS OutSite

Heeft de organisatie een werken-bij pagina van AFAS? Dan is het heel eenvoudig om de vacatures te integreren in Google for Jobs, door dit aan te vinken in AFAS Profit (zoals te zien in de afbeelding hieronder). Hierbij is het van belang dat de website openbaar is, dus dat gebruikers niet hoeven in te loggen om deze te bezoeken. Daarnaast moet de website niet aangevinkt staan in AFAS Profit als testsite én is het verstandig om de site aan te melden bij de Google Search Console.

Google for Jobs haalt een aantal gegevens uit AFAS Profit, zodat deze in het zoekoverzicht getoond worden. Het is hiervoor van belang dat de titel, begin- & einddatum van de vacature, de omschrijving van de vacature en de locatie zijn ingevuld. AFAS heeft aangegeven dat velden zoals salaris voorlopig nog niet ondersteund worden bij de integratie.

Call Now Button