Bij vrijwel iedere organisatie is de werksituatie veranderd door het Corona virus. Bij veel organisaties werken de meeste werknemers, waar mogelijk, vanuit huis. Vooral in het begin was dit even wennen. Nu zijn er vooral geluiden te horen van medewerkers die het zat zijn thuis en graag weer richting kantoor gaan. Door het thuiswerken, hebben veel mensen het opnemen van vrije dagen niet bovenaan hun prioriteitenlijstje staan. Maar is het verstandig om in deze periode geen vrije dagen op te nemen en dus geen rust te pakken van het werk?

Vakantiedagen intrekken of verplaatsen

Vakanties zijn vaak al ver van tevoren ingepland, veel mensen weten aan het begin van het jaar al waarheen en wanneer zij op vakantie gaan. Helaas heeft het Corona virus voor veel onduidelijkheid gezorgd. Er zijn vluchten geannuleerd of het is bijvoorbeeld niet zeker of er op een ‘normale’ manier vakantie gevierd kan worden in het buitenland. In sommige gevallen is het zelfs niet eens duidelijk of het überhaupt mogelijk is om het vakantieland in te reizen. Om die reden willen veel medewerkers hun vakantiedagen intrekken of verplaatsen, zodat zij deze vrije dagen op een later moment kunnen inzetten.

Het intrekken van vakantiedagen is bij veel organisaties een discussiepunt geworden. De afgelopen weken konden we vrijwel nergens heen; restaurants, hotels en zelfs veel winkels waren gesloten. Een vrije dag werd dus al snel thuis besteedt en dat is nou nét iets waar medewerkers niet op zaten te wachten. De onzekerheid van geplande vakanties draagt eraan bij dat medewerkers de mogelijkheden willen bespreken over het intrekken van vakantiedagen.

“Vakantiedagen die zijn opgenomen en goedgekeurd, kunnen in principe niet ingetrokken worden.”

Uiteraard kan een werkgever, uit goed werkgeverschap, het gesprek aangaan met medewerkers om de mogelijkheid te bieden om (een aantal) vakantiedagen in te trekken. Echter is een werkgever dit in principe niet verplicht. Door het gesprek aan te gaan en rekening te houden met elkaars belangen, komen beide partijen meestal wel tot een compromis.

Arbo-technisch is het in ieder geval niet verstandig om, ondanks deze omstandigheden, de vakantiedagen volledig in te trekken. Ongemerkt vraagt het thuiswerken namelijk veel van medewerkers. Deadlines gaan gewoon door, maar het thuiswerken in combinatie met het gezinsleven vraagt tegelijkertijd ook de nodige energie. Vakantiedagen zijn juist bedoelt om fysiek en mentaal bij te komen van de arbeid. Om die reden is het als werkgever een goed idee om medewerkers tóch te stimuleren vrije dagen op te nemen.

Vervallen wettelijke vakantiedagen

Het vervallen van de wettelijke vakantiedagen is een bijkomend argument om medewerkers te stimuleren verlof op te nemen. De wettelijke vakantiedagen die in 2019 zijn opgebouwd, komen namelijk vanaf 1 juli a.s. te vervallen. Na deze datum zijn de wettelijke vakantiedagen uit 2019 niet meer te gebruiken, hierover is meer te lezen in het artikel wettelijke vakantiedagen opnemen. Daarnaast behouden de medewerkers hun vakantiedagen, wanneer zij deze gedurende de Corona maatregelen niet opnemen. Dit betekent dat zodra de productie en routine weer volledig op gang is binnen een organisatie zoals vóór het virus, de medewerkers massaal hun vrije dagen willen gaan inzetten. Qua bezetting kan dit uiteindelijk voor problemen zorgen, wat uiteraard niet de bedoeling is!

Heeft uw organisatie toch last van (tijdelijke) onderbezetting in verband met geplande vakanties van medewerkers? Neem dan vrijblijvend contact op met Sven via 06-22723388 of met Nina via 06-35119756. De HR- & Payroll professionals van Buro Payroll komen uw organisatie graag ondersteunen!

Call Now Button