Door het velen thuiswerken in verband met het coronavirus, ontstond er veel onduidelijkheid omtrent de reiskostenvergoeding van werknemers. Om die reden is er in het Besluit noodmaatregelen coronacrisis vastgelegd dat thuiswerkdagen gezien mogen worden als reisdagen. Vanaf januari 2021 vervalt deze goedkeuring, laat Hans Vijlbrief (staatssecretaris van financiën) weten in de actualisatie van het Besluit noodmaatregelen coronacrisis.

Thuiswerkdagen als reisdagen

De thuiswerkdagen van werknemers in 2020 mogen als reisdagen beschouwd worden door werkgevers. Op deze manier kunnen werkgevers de vaste reiskostenvergoedingen woon-werkverkeer gericht vrijstellen en onbelast blijven betalen. De goedkeuring geld alleen als er vóór 13 maart 2020 al een onvoorwaardelijk recht op de vergoeding bestond. Ditzelfde geldt voor de vaste kostenvergoedingen. Wanneer werkgevers vanwege de coronamaatregelen hun administratieve verplichting niet kunnen nakomen, stelt ook de belastingdienst zich soepel op in 2020.

Actualisatie Besluit noodmaatregelen coronacrisis

Vanwege het coronavirus heeft de overheid een aantal economische en fiscale maatregelen getroffen, welke zijn vastgelegd in het besluit noodmaatregelen coronacrisis. In de actualisatie van het Besluit noodmaatregelen coronacrisis heeft staatssecretaris Vijlbrief laten weten dat deze goedkeuringen per 1 januari 2021 komen te vervallen. Dit houdt in dat werkgevers het reispatroon van de medewerkers in kaart moet brengen.

Reiskostenvergoeding berekenen

De werkgever kan de reiskosten vanaf volgend jaar vergoeden op basis van de werkelijk gereisde dagen van de werknemers. De daadwerkelijke reisdagen mogen nog belastingvrij vergoed worden tot maximaal 19 cent per kilometer. Wanneer er vanuit huis gewerkt wordt, dan mogen de reiskosten dus niet meer belastingvrij vergoed worden. Worden deze reiskosten toch vergoed vanaf januari 2021? Dan moet er over het bedrag loonheffing worden ingehouden. Naast het berekenen op basis van daadwerkelijke reisdagen, is het ook mogelijk om de reiskostenvergoeding te  toetsen aan de 36 weken-eis of de 128 dagen-eis. Wanneer de werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist, mag de reiskostenvergoeding belastingvrij worden betaald.

Call Now Button