Opnieuw is de noodmaatregel voor het doorlopen van de onbelaste reiskostenvergoeding verlengd. Hoewel het kabinet eerder aangaf de noodmaatregel te verlengen tot april 2021, is er gister bekend gemaakt dat deze maatregel opnieuw verlengd wordt. Dit keer is het doorlopen van de vaste onbelaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 juli 2021. Dit houdt in dat werkgevers nog steeds de vaste vergoeding voor de reiskosten kunnen betalen aan hun werknemers, zonder hier belastingen op in te houden.

Voor wie geldt de onbelaste reiskostenvergoeding?

De onbelaste vergoeding van de reiskosten is alleen geldig voor werknemers die deze vergoeding ook al ontvingen vóór 13 maart 2020. Voor deze werknemers maakt het niet uit of zij, vanwege de coronamaatregelen, voornamelijk vanuit huis werken. De maatregel is verlengd omdat medewerkers nog steeds kosten maken die verband houden met het reizen voor hun werk. Hierbij kan gedacht worden aan de vaste kosten die gemaakt worden voor hun eigen- of private leaseauto en eventuele OV-abonnementen.

“Voorwaarde voor het geven van de onbelaste vergoeding is dat de werknemers deze ook al kregen vóór 13 maart 2020”

Onbelaste reiskostenvergoeding gebruiken als thuiswerkkosten

Veel werkgevers zetten de onbelaste reiskostenvergoeding in als onkostenvergoeding voor het velen thuiswerken. Doordat veel werknemers ook in de toekomst meer kunnen thuiswerken, onderzoekt het kabinet belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden na de crisis. Of dit een eventuele combinatie of samenhang met de bestaande reiskosten vergoeding zal zijn is nog niet bekend, maar wordt wel onderzocht. Op dit moment kunnen werkgevers de thuiswerkkosten tevens vergoeden via de werkkostenregeling, welke al eerder verruimd werd voor heel 2021.

De volledige aanbiedingsbrief waarin staatssecretaris Vijlbrief van Financiën antwoorden geeft op de Kamervragen over de verlenging van de onbelaste vaste reiskostenvergoeding, is te lezen via de website van de Rijksoverheid.

 

Call Now Button