Vitaliteit is al langer een populair onderwerp binnen organisaties, maar sinds het velen thuiswerken krijgt dit onderwerp nóg meer aandacht. Nederlanders brengen gemiddeld negen uur zittend door, wat natuurlijk niet bijdraagt aan de vitaliteit binnen een organisatie. Maar hoe krijgen organisaties hun werknemers in beweging terwijl zij vanuit huis werken? Simpel: met de ommetje-app!

Ommetje-app

De app ‘Ommetje’ motiveert mensen om dagelijks, minimaal 20 minuten in beweging te komen. De applicatie is tot stand gekomen als onderdeel van een bewustwordingscampagne van de Hersenstichting in samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder. “Het doel is om Nederland te activeren om door de dag heen meer te bewegen en het patroon van te lang zitten te doorbreken. ” Aldus de Hersenstichting. Door dagelijks minstens 20 minuten te wandelen worden mensen productiever en zullen zij zich energieker voelen. Een goed hulpmiddel voor bedrijven om in te zetten voor de vitaliteit onder werknemers.

Hoe werkt het?

In de app wordt een groep aangemaakt, waarin mensen toegevoegd kunnen worden door middel van een unieke code. Deze groep kan bijvoorbeeld binnen een organisatie of een specifiek team opgezet worden. Door elke dag 20 minuten te wandelen, bouwt de deelnemer punten op. Daarnaast zijn er punten te verdienen door middel van medailles. Wanneer iemand voor 09:00 uur wandelt dan levert dit extra punten op, net als wanneer iemand meerdere dagen achter elkaar een ommetje maakt. Verder worden er hersenweetjes gedeeld, welke gespaard kunnen worden en uiteindelijk ook punten opleveren.

De behaalde punten worden direct bijgewerkt, waardoor het voor alle deelnemers inzichtelijk is hoeveel punten iedereen heeft. De kunst is natuurlijk om bovenaan te eindigen en de motivatie wordt alsmaar groter wanneer iemand op de laatste plek dreigt te eindigen. Door het competitie-element wat deze app met zich meebrengt, worden medewerkers gemotiveerd om de dag niet volledig zittend door te brengen.

Peopletrack & Buro Payroll blijven in beweging

De collega’s van Buro Payroll en Peopletrack zijn inmiddels de strijd met elkaar aangegaan om zoveel mogelijk punten te scoren door middel van het lopen van een ommetje. Dat de app een populair middel is om mensen in beweging te krijgen, blijkt wel uit de cijfers die het campagnebureau van de app bekend heeft gemaakt. De ommetje-app is maar liefst 800.000 keer gedownload, 36% van de ommetjes meer te bewegen en alle app-gebruikers hebben inmiddels al 11 miljoen ommetjes gelopen in totaal. Dat de app op nummer 1 staat in de lijst gezondheidsapps, zegt wel iets over de meerwaarde van de app. De app wordt in ieder geval tot en met 31 december 2021 gratis aangeboden, een goede motivatie om medewerkers actief aan te sporen om de competitie onderling aan te gaan!

Call Now Button