Een werkgeversverklaring geeft inzicht over het inkomen en het soort arbeidsovereenkomst (vast of tijdelijk) van een werknemer. De coronacrisis heeft onder andere invloed op de stabiliteit van de inkomens van werknemers, waardoor de kans groter is dat de hypotheeklasten moeilijker betaald kunnen worden. Om die reden hebben hypotheekverstrekkers besloten dat de geldigheidstermijn van een werkgeversverklaring wordt ingekort van 3 naar 2 maanden. Deze wijziging is opnieuw verlengd tot en met 31 december 2020.

Werkgeversverklaring opmaken

Wanneer werknemers een huis willen kopen, moeten zij een aantal documenten aan kunnen tonen. De werkgeversverklaring is één van die documenten. Deze verklaring wordt meestal aangevraagd bij de HR- of salarisadministratie. Bij een bindend aanbod van de lening mag de werkgeversverklaring op dit moment dus niet ouder zijn dan twee maanden. Hierdoor kan een werknemer dus vaker een nieuwe verklaring nodig hebben, wat kan zorgen voor extra administratieve handelingen voor de personeelsadministratie.

Maakt de organisatie gebruik van AFAS? Dan is het voordeel dat er in Profit een standaardrapport is opgenomen, welke voldoet aan de eisen van de Nationale Hypotheek Garantie. Dankzij dit rapport in AFAS worden de basisgegevens zoals informatie over het dienstverband en het verplichte KvK-nummer automatisch ingevuld.

Verzekeringsbericht UWV in plaats van werkgeversverklaring

Sinds 2016 is het bij steeds meer hypotheekverstrekkers mogelijk om een aanvraag te doen zonder werkgeversverklaring. In plaats daarvan wordt er een Inkomensbepaling Loondienst (IBL) van het UWV aangeleverd. Echter is het aanleveren van de IBL niet voldoende voor starters op de arbeidsmarkt of voor werknemers die korter in loondienst zijn dan 3 maanden. Daarnaast geldt voor de IBL dezelfde geldigheidstermijn als bij de werkgeversverklaring, deze is ook tijdelijk teruggebracht van 3 naar 2 maanden. Waarom werknemers in sommige gevallen toch liever kiezen voor het aanleveren van de IBL? Dit verzekeringsbericht kan eenvoudig gedownload worden en hoeft niet ingevuld te worden door de werkgever.

Call Now Button