Actueel

WIEG: geboorteverlof voor partners

By 19 mei 2020No Comments

Sinds 1 januari 2019 hebben partners die in loondienst werken recht op één werkweek verlof na de geboorte van zijn of haar kind. Vanaf juli 2020 is het mogelijk voor partners om ook aanvullend verlof op te nemen. Dit is vastgelegd in de WIEG-wet, waarin regelingen rondom geboorteverlof zijn vastgelegd. Voor veel aanstaande vaders is deze regeling heel welkom! Naast het moeten wennen aan het idee van een nieuw gezinslid, moeten er ook allerlei praktische zaken geregeld worden in de week na de geboorte. Vaak werden er om die reden vakantiedagen ingezet nadat de eerste werkweek ‘geboorteverlof’ opgenomen was. Met de komst van het aanvullende verlof, krijgen kersverse vaders de ruimte om meer tijd door te brengen met hun pasgeboren baby.

WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof

WIEG staat voor Wet Invoering Extra Geboorteverlof en is een toepasselijke naam voor de wetgeving. De wet is ingevoerd om het geboorteverlof voor partners uit te breiden. De eerste stap van de WIEG was een werkweek verlof voor de partner, dit is sinds 1 januari 2019 ingegaan. Vóór 2019 kregen partners namelijk maar twee werkdagen partnerverlof. De volledige werkweek geboorteverlof moet in de eerste vier weken na de bevalling worden opgenomen, naar eigen inzicht van de werknemer. Deze week wordt volledig uitbetaald door de werkgever.

Aanvullend geboorteverlof

Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners tot vijf weken aanvullend verlof opnemen. Partners krijgen dan een uitkering ter hoogte van 70% van hun maximale dagloon, dit wordt betaalt door het UWV. Deze regeling geldt alleen voor werknemers in loondienst, ZZP’ers en freelancers zijn uitgesloten van deze WIEG-regeling. De werknemer is met deze regeling wel verplicht om het aanvullend verlof binnen de eerste zes maanden na de geboorte van het kind op te nemen. Voordat hiervan gebruik gemaakt wordt, dient eerst het partnerverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opgenomen te worden. Daarnaast moet het aanvullend geboorteverlof in hele weken worden aangevraagd.

Partnerverlof aanvragen

Het aanvullend geboorteverlof kan aangevraagd worden bij de werkgever. Vier weken voordat u het verlof in wil laten gaan, dient het verlof aangevraagd te zijn. Het verlof is aan te vragen als partner van de moeder van het kind. Volgens de wet is dit het geval wanneer partners getrouwd zijn of als zij een geregistreerd partnerschap hebben. Maar ook bij een ongehuwd stel dat samenwoont of als het kindje erkent wordt.

Call Now Button